Харчові транспортерні стрічки

Що таке харчова конвеєрна стрічка

Харчова транспортерна стрічка - це спеціальний вид конвеєрних стрічок, виготовлених з натуральних і синтетичних матеріалів стійких до впливу високих і низьких температур, хімікатів; харчових жирів, кислот, барвників і добавок, а також призначених для транспортування сировини з конвеєрів цехів, в процесі виробництва, сортування і зберігання готової продукції на підприємствах харчової промисловості, магазинах і ресторанах.

Для чого потрібна стрічка транспортера харчова

Конвеєрна харчова стрічка потрібна для безпечного і швидкого переміщення готових продуктів харчування або сировини для їх виробництва по конвеєрних ліній харчових підприємств і ресторанів, в умовах холодних і гарячих цехів, а також для транспортування готової продукції в магазинах.

Окремою особливістю таких стрічок є їх хімічна стійкість до тривалого впливу харчових жирів, кислот, барвників і добавок; до високих температур і спеціальних миючих засобів в процесі санітарної обробки. Залежно від типу харчової стрічки, вона повинна зберігати свої властивості при впливі низьких і високих температур в діапазонах від -60°C до + 200°C.

Де застосовуються харчові стрічки

Стрічки харчові застосовуються для транспортування продукції та сировини у виробничих циклах підприємств харчової промисловості, в сільському господарстві, готових страв в ресторанах, на касах продуктових магазинів і супермаркетів. Також даний вид стрічок використовується на підприємствах, де в процесі виробництва необхідно швидко і з дотриманням норм санітарного контролю перемістити продукти, призначені для вживання в їжу людиною, в умовах їх безпосереднього контакту з поверхнею харчової конвеєрної стрічки. Харчова стрічка повинна мати сертифікат якості ISO 9001.

Особливості конструкції стрічок харчових транспортерних

У конструктивному плані харчові транспортерні стрічки мають несучий силовий каркас, який, в залежності від виду стрічки, може бути виготовлений з різних синтетичних і натуральних тканин. Силовий каркас приймає на себе основні тягові навантаження, забезпечуючи мінімальне поздовжнє розтягання стрічки в процесі експлуатації на харчових конвеєрах.

Зверху силового каркаса транспортерні харчові стрічки мають верхню робочу поверхню, яка має безпосередній контакт з переміщуваною продукцією. Залежно від того, що необхідно переміщати по стрічці, її поверхня може бути: гладкої, шорсткуватої, мати спеціальний профіль, наявність шевронів і гофробортів. Наприклад, якщо ви звертали увагу, деякі цукерки знизу мають певний малюнок - цей малюнок і є відбитком рифленої поверхні транспортерної стрічки, який залишився на цукерках в процесі виробництва.

Верхня робоча поверхня не повинна вступати в хімічну реакцію з продуктами, які переміщаються по ній, а також мати стійкість до спеціальних дезінфікуючих засобів, щоб відповідати санітарним і гігієнічним стандартам.

Ще однією функцією верхньої робочої поверхні є захист силового каркаса від будь-якого негативного впливу, який може привести до його передчасного псування.

Знизу стрічка має неробочу обкладку, головним завданням якої є забезпечення контакту стрічки з привідним і веденим барабаном, а також роликовими опорами конвеєрної лінії для створення надійного тягового зчеплення. Додатково, нижня неробоча поверхня виступає в якості захисту силового каркаса від механічних пошкоджень при безпосередньому контакті з приводними та допоміжними елементами конвеєра.

Відмінною особливістю конструкції стрічок конвеєра для харчової промисловості є те, що в залежності від типу стрічки, її силовий каркас може одночасно виконувати роль робочої поверхні, по якій безпосередньо транспортується вантаж з одного боку, а з іншого боку така стрічка вступає в контакт з привідним і веденим барабанами, а також з напрямними роликами опор конвеєра.

Які види харчових стрічок бувають

Транспортерні конвеєрні стрічки для харчового виробництва можна розділити на декілька видів, в основному за матеріалами, які використовуються для їх виготовлення:

ПВХ харчова транспортерна стрічка

ПВХ (полівінілхлоридні) харчові стрічки є найпоширенішими та найдешевшими серед усіх типів конвеєрних харчових стрічок. Температура експлуатації цих стрічок може бути в діапазоні від -10°C до + 60°C. Також для особливих умов виробництва, зокрема на конвеєрах з великим кутом нахилу, можливі варіанти стрічок зі спеціальними профілями, які підвищують продуктивність і перешкоджають переміщенню продукції при транспортуванні.

Силіконова харчова стрічка транспортера

Силіконові харчові стрічки є більш дорогими у порівнянні з аналогами. Однак, мають ряд переваг, таких як висока термостійкість, стійкість до жирів і барвників, стійкість до прилипання продукції в процесі транспортування.

Поліуретанова харчова конвеєрна стрічка

Поліуретанові харчові транспортерні стрічки мають широкий діапазон температур, при яких можлива їх експлуатація, а саме від -20°C до +100°C. Додатково слід зазначити, що поліуретанові транспортерні стрічки є найбільш зносостійкими та стійкими до впливу активних хімічних речовин і харчових жирів.

Харчова транспортерна стрічка зі штучного фетру

Харчові транспортерні стрічки на основі штучного фетру найбільш часто застосовуються при виробництві кондитерських виробів, хлібобулочному виробництві. Таке застосування даного типу стрічок обумовлено її стійкістю до налипання тіста, а також до порізів, стійкістю до високих температур і впливу харчових жирів. Завдяки застосуванню фетру даний тип стрічок практично не схильний до подовжнього розтягування, має водовідштовхувальні властивостями та великий термін експлуатації.

Харчова транспортерна стрічка з бавовняної (БП) тканини

Стрічки харчові конвеєрні з БП (бавовнянопаперової) тканини застосовуються в хлібопекарському і кондитерському виробництвах, оскільки володіють стійкістю до налипання тіста, харчових домішок і жирів, зберігають гнучкість при низьких температурах аж до -60°C, стійкі до високих температур аж до +200°C.

Комбіновані харчові стрічки

Комбіновані харчові стрічки на основі поліуретану з верхнім силіконовим захисним покриттям. Даний тип стрічок має відмінну міцність, а завдяки застосуванню силікону - антиковзаючі властивості. Експлуатаційний діапазон температур таких стрічок від -10°C до +80°C. Транспортерні харчові стрічки на основі поліуретану з силіконовим покриттям найчастіше застосовують в таких умовах, де слід виключити налипання харчових продуктів на стрічку.

Рулонні та нескінченні харчові стрічки

Стрічки для харчової промисловості поставляються в рулонах, що забезпечує зручність транспортування, а також у вигляді нескінченних стрічок, з'єднаних в кільце. Останній варіант підходить в тому випадку, коли розміри конвеєра заздалегідь відомі. Фахівці нашої компанії можуть зробити стикування харчової стрічки в кільце, відповідно до індивідуальних особливостей вашого обладнання.

Наша компанія є дилером харчових конвеєрних стрічок багатьох закордонних виробників. Ми поставляємо харчові стрічки як в рулонах, що має на увазі їх стикування безпосередньо на конвеєрі замовника, так і нескінченні стрічки (вже стиковані в кільце). Всі стрічки поставляються з сертифікатами якості та відповідають санітарно-гігієнічним нормам, що свідчить про високу якість продукції та гарантує безпеку продуктів харчування при їх транспортуванні.

Ми готові постачати харчові транспортерні стрічки по всій території України. Для отримання більш докладної інформації зв'яжіться з нашими менеджерами або залиште заявку в розділі контакти.

Потрібна консультація?

Ми вам зателефонуємо протягом 15 хвилин